UX COACH
  • UX coaching
  • UX design opleiding
  • UX design
  • Contact

Gebruikersonderzoek en gebruiksvriendelijkheid

Home > UX design > 
3 min leestijd - 8 februari 2023
Gebruikersonderzoek is de sleutel tot een gebruiksvriendelijke en intuïtieve website of applicatie. Uit ervaring weten we dat elk gebruikersonderzoek leidt tot heel wat eye-openers over het gedrag en de verwachtingen van je eindgebruikers. Je eerste ontwerp is meestal niet je beste, dat zal je niet verrassen. Maar wat er precies aan schort, daar kom je pas achter als je echte gebruikers om hun mening vraagt. Wij van UX Coach helpen je graag verder met betaalbare en eenvoudige methodes om gebruiksvriendelijkheid te testen.
gebruiksvriendelijkheid testen usability test

Het doel van je gebruikersonderzoek

Voordat je met het gebruikersonderzoek begint, is het belangrijk om goed na te denken wat je wilt bereiken met de test. Wil je innovatieve ideeën halen uit je onderzoek voor toekomstige functionaliteiten? Is het je bedoeling om aan de gebruiksvriendelijkheid van één specifieke functionaliteit te testen of direct de hele website of applicatie? Is het om enkel de navigatie te optimaliseren of ook de content en het visueel design? En wie is eigenlijk je doelgroep? Of zijn er meerdere doelgroepen? Kun je je eindgebruikers gemakkelijk vragen om deel te nemen? En welke taal spreek je dan met je eindgebruikers? 

Heel wat vragen om te beantwoorden voordat je van start kunt, want je testmethode en de opzet van je gebruikerstest hangen daar sterk vanaf. 

Kies een testmethode (of meer dan 1) 

Er zijn allerlei soorten van gebruikerstesten mogelijk om gebruiksvriendelijkheid te testen. Daarom kies je er best één of twee die passen bij het type van inzichten dat je wilt verzamelen en bij je budget. ​UX Coach heeft ervaring met onderstaande methodes, en helpt je graag om een keuze te maken:
​
  • Usability testen
  • Card sorting testen en tree testen
  • Enquêtes
  • Interviews of focusgroepen
  • Shadowing
  • Dagboeken
  • Cultural probes

Schrijf een test plan

Een goede voorbereiding is het halve werk, dat geldt ook voor gebruikerstesten. Daarom schrijf je best een kort test plan en een script, dat je gebruikt om het gesprek met je eindgebruikers te voeren (in het geval van een gemodereerde gebruikerstest).

De ervaring leert dat het vinden van de juiste en voldoende deelnemers voor je test het meeste tijd kost, dus denk op voorhand na hoe je dat gaat aanpakken en begin er zo snel mogelijk mee. 
Zorg dat je toestellen en apparatuur voor je gebruikerstest beschikbaar hebt en zet in de tussentijd je software of het testplatform van je keuze klaar. Je kunt het jezelf gemakkelijk maken door te kiezen voor een online testplatform zoals:
​
  • Maze
  • Useberry
  • UserTesting
  • Optimal Workshop
  • SurveyMonkey

Deze platformen laten toe om (gemodereerd of ongemodereerd) je eindgebruikers te bevragen, aan de hand van je bestaande website of applicatie, of op basis van een design of prototype. En ze leveren daarna direct data visualisaties en cijfers die je kunt gebruiken in je rapport of presentatie.
Luister meet design post-its design thinking

Voer je gebruikerstest uit bij de juiste doelgroep

Het is belangrijk om je website of applicatie af te toetsen met de juiste mensen, je doelgroep. Zij zijn de enigen die recht van spreken hebben als het gaat om gebruiksvriendelijkheid van je website of applicatie. Zorg er daarom tijdens elke test voor dat je aftoetst of je testdeelnemer effectief tot je doelgroep behoort. 

Voor sommige gebruikerstesten heb je een minimum aantal deelnemers nodig om geloofwaardige resultaten te krijgen (vooral bij kwantitatieve methodes, zoals card sorting en tree testen). Het afnemen van de testen kost dus wat tijd, maar daarna heb je harde cijfers waarop je ontwerpbeslissingen kunt baseren.
data visualisatie gebruikersonderzoek

Analyseer je data en verbeter je ontwerp

Zodra je gebruikerstest is voltooid, evalueer je de gegevens die je hebt verzameld. Afhankelijk van de gebruikte methode heb je opnames gemaakt, notities van je observaties en gesprekken of diagrammen met kwantitatieve data. Neem een goede duik in de data, want er zitten zeer veel waardevolle inzichten in die je kunt gebruiken om de gebruiksvriendelijkheid van je website of applicatie te verbeteren, of zelfs om nieuwe features of producten en diensten te bedenken. 

Starten met gebruikersonderzoek?

Wil je graag het maximale uit je digitale interfaces halen door in te zetten op gebruikersonderzoek? UX Coach werkt met efficiënte methodes om onderzoeken op te zetten en helpt je graag om de optimale gebruikerservaringen te ontwerpen voor de doelgroep van je website of applicatie. 

​
Contacteer marjan@uxcoach.be of vul ons contactformulier in als je graag meer informatie krijgt. 
Marjan Geerts

​Marjan

UX expert met 15+ jaar ervaring in de combinatie design en onderzoek. Ze gelooft dat empathie voor de klant betere en aantrekkelijkere producten en diensten oplevert. Ze is founder van UX Coach, een UX design studio in Antwerpen.
+32 (0)487 424 713
marjan@uxcoach.be

Lees meer over UX design

UX coaching: een nieuwe mindset

Lees in 2 min

Working in silos? 3 things you should know about UX in multidisciplinary teams

Lees op LinkedIn

De betekenis van UX design

Lees in 1 min
Foto
UX COACHING
UX DESIGN OPLEIDING
UX DESIGN
CONTACT
CONTACT
OUDEHOFSTRAAT 40
2610 ANTWERPEN
BELGIË
+32 (0)487 424 713
info@uxcoach.be
UX Coach is onderdeel van Studio Neo BV - PRIVACYBELEID - SITEMAP
  • UX coaching
  • UX design opleiding
  • UX design
  • Contact