UX COACH
  • UX design
  • UX coaching
  • UX design opleiding
  • Contact
  • Blog (English)

Wat leer je tijdens een UX design opleiding?

Home > UX design opleiding > 
3 min leestijd - Laatst geüpdate: 18 juli 2023
Je hebt het misschien zelf ook gemerkt: er is in België steeds meer vraag naar medior en senior user experience (UX) designers. Ervaren mensen die weten hoe je een UX design project aanpakt, en die goed samenwerken met de "business" en "tech" experten, maar zich in de eerste plaats richten op een betere gebruikerservaring. Wat zijn de vaardigheden, tools en platformen waar je als (beginnende) UX designer vooral ervaring mee moet opbouwen, om je werk goed te doen? En waar kun je opleidingen rond volgen?

UX design tools

De UX designer is niets zonder zijn digitale design tools en online platformen. Er komen regelmatig nieuwe bij, en anderen verlaten het toneel weer. De set tools die ik als UX designer gebruik, verandert jaarlijks. Hieronder de belangrijkste tools en platformen die ik in de afgelopen 3 jaar regelmatig (en sommigen bijna dagelijks) gebruikte:
UX design tools: Figma, Adobe XD, Mural, Miro, Clarity, Hotjar en meer.
UX design tools: Figma, Adobe XD, Mural, Miro, Clarity, Hotjar en meer.
Je kunt nooit alle design tools kennen, maar tijdens het volgen van een UX design opleiding kom je één of meer van de volgende tools zeker en vast tegen:

  • Figma, een collaboratief platform voor het ontwerpen van wireframes en clickable prototypes. Beschikbaar in je browser. Je leert ook met Figma werken tijdens de basisopleiding UX/UI design van UX Coach.
  • Collaboratieve whiteboards zoals Miro en Mural, voor het modereren van (remote) workshops, trainingen, brainstorm sessies en design sprints.
  • Platformen zoals Hotjar, Clarity en OptimalWorkshop. Hiermee kun je het gedrag van eindgebruikers meten, analyseren en presenteren. Hiervoor volg je best een online opleiding zoals de online trainingen van Hotjar of de 101 guides van OptimalWorkshop.​

Design

Dit is een no brainer, maar als UX designer moet je weten hoe je (alleen of met een groep) zoveel mogelijk ideeën kunt bedenken om je designs te maken. Dit doe je door ideation technieken te gebruiken. Daarnaast moet je weten hoe je vervolgens de beste ideeën uitkiest om die uit te werken tot een concept. Dat is een kwestie van het inschatten van de impact van het idee. Als UX designer ben je de ideale persoon om een groep door dit probleem te loodsen in de rol van facilitator tijdens een design sprint (een methode van Google Ventures).

Er zijn verschillende UX design opleidingen rond ideation technieken en design sprints in België te vinden. Onderwerpen die daar bijvoorbeeld in aan bod komen:


  • Het UX design proces, dat start bij het analyseren van het gedrag van eindgebruikers. Bekijk bijvoorbeeld de basisopleiding UX/UI design.
  • Wireframing en prototyping, op een korte tijd je ideeën uitwerken als concept, zodat je het kunt testen met eindgebruikers. Bekijk bijvoorbeeld de opleiding UX/UI design + Figma van RDMY.​
  • Design sprints voor facilitators, die een team willen meenemen door het design proces. Bekijk bijvoorbeeld de opleiding Design sprint facilitator van Competence Factory.

Gebruikersonderzoek

Als UX designer ben je de persoon die de eindgebruiker verdedigt. Daarom weet je best maar zoveel mogelijk wie die eindgebruiker is, in welke context die het product of de dienst gebruikt en wat de belangrijkste frustraties of pijnpunten zijn. Dit doe je voorafgaand aan het ontwerpen, door het opzetten van interviews, focusgroepen, usability tests of bijvoorbeeld takenonderzoek. En een vaardigheid die elke UX designer goed van pas zal komen, maar wat je zelden aangeleerd krijgt: het rekruteren van de juiste deelnemers voor je onderzoek.

Tijdens opleidingen kom je al gauw in aanraking met methodes voor gebruikersonderzoek, zoals:
​
  • Takenanalyse of gebruikersdoelen analyse: waarvoor komen gebruikers in contact met jouw organisatie/product/dienst? Dit wordt onder andere behandeld tijdens deze korte individuele UX/UI design opleiding. 
  • Usability testing, dé manier om gebruiksgemak te testen.
  • Card sorting en tree testing, methodes om je informatiearchitectuur of navigatie te onderzoeken of testen met eindgebruikers. Optimalworkshop helpt je met hun 101 guides over deze methodes.  
Foto

Soft skills die je als UX designer nodig hebt

UX designers gooien niets over het muurtje, nee, die werken samen met anderen en doorbreken silo's binnen organisaties. Daarom is het belangrijk dat je als UX designer aan je soft skills werkt, zodat je verschillende stakeholders kunt betrekken bij het ontwerpproces, op een respectvolle manier feedback kunt geven op het werk van anderen (developers, UI designers), en je het design proces goed kunt uitleggen of je ontwerp kunt presenteren. Communicatie is één van de belangrijkste vaardigheden van een UX designer. Wat leer je daarover tijdens een UX design opleiding?
​
  • Co-creatie, samen met eindgebruikers of stakeholders ontwerpen
  • Lean UX, hoe je iteratief in korte tijd tot de meest gebruiksvriendelijke oplossingen komt, door je bureau en kantoor eens te verlaten en met eindgebruikers te praten.
  • Stakeholder management, zoals in deze opleiding UX leadership van de UX Academy.​

Opleiding UX design volgen in Antwerpen

Welke vaardigheden behoren nog niet tot jouw skill set? Met welke tools of platformen zou je graag eens kennismaken? Bekijk de UX/UI design basisopleiding, of de korte individuele UX/UI design opleiding van UX Coach of vraag een UX design opleiding aan.

​Wil je liever 1-op-1 gecoached worden? Bekijk de mogelijkheden voor coachingsgesprekken rond UX design hard en soft skills. 
Marjan Geerts

​Marjan

UX expert met 15+ jaar ervaring in de combinatie design en onderzoek. Ze gelooft dat empathie voor de klant betere en aantrekkelijkere producten en diensten oplevert. Ze is founder van UX Coach, een UX design studio in Antwerpen.
+32 (0)487 424 713
marjan@uxcoach.be
Afbeelding

    Inschrijven voor de opleidingsnieuwsbrief

    Je kunt op elk moment weer uitschrijven, via de link onderaan elke nieuwsbrief.
    We gebruiken je e-mailadres enkel om je een nieuwsbrief toe te sturen. Je kunt altijd je toestemming hiervoor intrekken, door een e-mail te sturen naar marjan@uxcoach.be.
Verzend

Lees meer over UX design

UX Design opleiding
Wat je moet weten over UX/UI design cursussen

Afbeelding
Lees IN 1 min
Afbeelding

UX Design opleiding
Basisopleiding UX UI design: cursus voor beginners

Afbeelding
Lees IN 2 min
Afbeelding

UX design nodig voor jouw bedrijf?

Telefonisch gesprek starten

Afbeelding

Bericht versturen

Afbeelding

E-mail versturen

Afbeelding

UX Design
De betekenis van UX design

Afbeelding
Lees IN 3 min
Afbeelding

UX coaching
UX coaching: een nieuwe mindset

Afbeelding
Lees IN 2 min
Afbeelding
Foto
UX DESIGN
UX COACHING
UX DESIGN OPLEIDING
CONTACT
BLOG (ENGLISH)
CONTACT
OUDEHOFSTRAAT 40
2610 ANTWERPEN
BELGIË
+32 (0)487 424 713
info@uxcoach.be
Afbeelding
UX Coach is onderdeel van Studio Neo BV - PRIVACYBELEID - SITEMAP
  • UX design
  • UX coaching
  • UX design opleiding
  • Contact
  • Blog (English)