3 min leestijd - Laatst geüpdate: 24 december 2022
Je hebt het misschien zelf ook gemerkt: er is in België steeds meer vraag naar medior en senior user experience (UX) designers. Ervaren mensen die weten hoe je een UX design project aanpakt, en die goed samenwerken met de "business" en "tech" experten, maar zich in de eerste plaats richten op een betere gebruikerservaring. Wat zijn de vaardigheden, tools en platformen waar je als (beginnende) UX designer vooral ervaring mee moet opbouwen, om je werk goed te doen? En waar kun je opleidingen rond volgen?
Design Dit is een no brainer, maar als UX designer moet je weten hoe je (alleen of met een groep) zoveel mogelijk ideeën kunt bedenken om je designs te maken. Dit doe je door ideation technieken te gebruiken. Daarnaast moet je weten hoe je vervolgens de beste ideeën uitkiest om die uit te werken tot een concept. Dat is een kwestie van het inschatten van de impact van het idee. Als UX designer ben je de ideale persoon om een groep door dit probleem te loodsen in de rol van facilitator tijdens een design sprint (een methode van Google Ventures). Er zijn verschillende UX design opleidingen rond ideation technieken en design sprints in België te vinden. Onderwerpen die daar bijvoorbeeld in aan bod komen:
Gebruikersonderzoek Als UX designer ben je de persoon die de eindgebruiker verdedigt. Daarom weet je best maar zoveel mogelijk wie die eindgebruiker is, in welke context die het product of de dienst gebruikt en wat de belangrijkste frustraties of pijnpunten zijn. Dit doe je voorafgaand aan het ontwerpen, door het opzetten van interviews, focusgroepen, usability tests of bijvoorbeeld takenonderzoek. En een vaardigheid die elke UX designer goed van pas zal komen, maar wat je zelden aangeleerd krijgt: het rekruteren van de juiste deelnemers voor je onderzoek. Tijdens opleidingen kom je al gauw in aanraking met methodes voor gebruikersonderzoek, zoals:
Communicatie en soft skills
UX designers gooien niets over het muurtje, nee, die werken samen met anderen en doorbreken silo's binnen organisaties. Daarom is het belangrijk dat je als UX designer aan je soft skills werkt, zodat je verschillende stakeholders kunt betrekken bij het ontwerpproces, op een respectvolle manier feedback kunt geven op het werk van anderen (developers, UI designers), en je het design proces goed kunt uitleggen of je ontwerp kunt presenteren.
Tools en platformen De UX designer is niets zonder zijn digitale design tools en platformen. Er komen regelmatig nieuwe bij, en anderen verlaten het toneel weer. De set tools die ik als UX designer gebruik, verandert jaarlijks. Hieronder de belangrijkste tools en platformen die ik in de afgelopen 3 jaar gebruikte: Je kunt nooit alle design tools kennen, maar tijdens het volgen van een UX design opleiding kom je één of meer van de volgende tools zeker en vast tegen:
Opleiding UX design volgen in AntwerpenWelke vaardigheden behoren nog niet tot jouw skill set? Met welke tools of platformen zou je graag eens kennismaken? Bekijk de UX/UI design basisopleiding van UX Coach of vraag een UX design opleiding aan.
Wil je liever 1-op-1 gecoached worden? Bekijk de mogelijkheden voor coachingsgesprekken rond UX design hard en soft skills. |
|
|
Lees meer over UX design
|
|
|
|
|